Överdrivna tongångar sänker allvaret

Posted on October 8, 2009
Filed Under Dagens Sherpa | 1 Comment

När jag skriver detta är nyheten om busschauffören som tok-sms:at på sträckan mellan Norrtälje och Stockholm den som möter oss allra först på dn.se [det här är alltså innan nobelpriset som toppar när jag trycker på ”publicera”].

Artikeln är inte den första i ämnet. Det har skrivits en hel del om bristande trafiksäkerhet i DN senaste tiden, och om hur det allt som oftast är föraren som brister i sin uppmärksamhet och/eller bedömning som är orsaken. Som det här med att sms:a under körning. Det är ju egentligen ganska självklart att det är farligt, men samtidigt något vi måste påminna oss om. Lite som funktionen hos gamla Anslagstavlan – sånt vi behövde påminna oss om, fast vi ofta egentligen visste. Som att ”5 av 10 har druckit alkohol. 8 av 10 saknar flytväst”. Därför är det bra att vi uppmärksammar problemet, och därigenom bidrar till en reglering. Antingen genom egenkontroll eller, när det inte hjälper, genom lagstiftning.

Men det som skiljer den här artikeln från de tidigare (t ex Jacques Wallners krönika häromdagen med bifogad statistik) är dess sensationslystna inslag. Artikeln, som också inkluderar videosnuttar av när chauffören mycket riktigt sitter och sms:ar framför ratten, börjar:

Resan till Norrtälje för drygt 60 passagerare i tisdags kväll kunde ha slutat riktigt illa. Medan bussen rusade fram på motorvägen satt busschauffören och sms:ade – och styrde med en hand eller underarmarna. Pendlaren Carina Eriksson fångade skräckresan på film.

Överdrivna uttryck som ”Kunde slutat riktigt illa” och ”fångade skräckresan på film” ger tyvärr ett löjets skimmer över ett problem som sammantaget är stort och inte alls löjligt. Och riskerar därmed att få motsatt effekt, nämligen att vi uppfattar problemet som överdrivet för att rapporteringens beskrivning är det. Vissa av DNs journalister borde ta intryck av tidningens egna reportage och lyssna till Filters budord, t ex nummer 7:

7. Torrhet. Minimera antalet adjektiv, och låt fakta och händelser i så stor utsträckning som möjligt tala för sig själva. Låt läsaren själv avgöra vad som är ”intressant”, ”hemskt” och ”spännande”.

Det finns nog med löpsedels-journalistik omkring oss, DN. Rapportera med allvar, inte snaskighet.

//Niklas

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One Response to “Överdrivna tongångar sänker allvaret”

  1. Niklas on October 9th, 2009 10:06 am

    Till min glädje ser jag i dagens pappers-DN (södermalmsupplagan) att texten om “Norrtäljefallet” faktiskt blivit rejält rensad och med saxen har de överdrivna tongångarna försvunnit. Vare sig det är på uppmaning av tidningens redaktörer eller självrannsakan av journalisten Esbjörn Sandin förtäljer inte historien, men goda nyheter är det likafullt!

    http://www.dn.se/sthlm/sl-sms-forbud-buss-smsa-1.970059

Leave a Reply