Intuitioner om ansvar och förtjänst – bättre sorterade

Posted on October 28, 2009
Filed Under Rättvisa | Leave a Comment

För en vecka sedan hade Sherpa en Filosofisk salong på Stadsbiblioteket. Temat var Ansvar och Förtjänst. Här är några intuitioner på temat. Intuitioner har ju nackdelen att de tenderar att vara inbördes inkonsistenta men det kan ibland medföra en intressant spänning. Frågan återstår ju sedan: vilka ska jag överge eller modifiera?

1. Den som ges möjlighet att bidra men avstår ska ha det ganska knapert, av förtjänstskäl.

2. Den som maximerar sina förmågor ska kunna leva gott, oavsett vilken utväxling detta innebär i termer av produktivitet.

3. Den som har modesta krav på ersättning för sitt jobb unnar jag en högre ersättning än den som kräver en hög lön.

4. Den som glassar runt på sin begåvning förtjänar mindre av det gemensamma än den som sliter hårt, men har sämre utväxling av sitt slit p.g.a. mindre produktiva förmågor.

5. Det innebär inte att den som glassar (den klipske programmeraren) inte ska ha en högre lön än den andra, allt sammantaget.

6. Om det går att påverka den klipske (men arbetsskygge) programerarens preferenser så att han inte kräver mer för att utföra detta arbete så är det en bättre lösning än att motivera honom med en för hög, oförtjänt, lön.

7. Detta gäller inte för den flitige. Denne bör vi inte försöka övertala att kräva mindre då hon förtjänar sin högre inkomst.  Jag känner inget agg mot Ingvar Kamprad, tvärtom.

8. Den som p.g.a. musikalisk begåvning och slit spelar för fulla hus världen över och på så vis blir förmögen, hyser jag inget agg emot.

9. Jag unnar både Kamprad och violinisten sina förmögenheter.

10. Förtjänar de sina enorma inkomster, jag vet inte? Alltså kanske jag unnar människor saker de inte förtjänar.

11. Den som ärver sin fars imperium känner jag missunsamhet mot. Ingen kan klandra arvtagaren (vem skulle avstå från ett imperium?). Kanske är det även så att arvtagaren är den mest lämpade – men det faktum att vägen fram till imperieövertagandet har legat så välsopad gör att idén om jämlika möjligheter har, på ett mycket våldsamt sätt, satts ur spel.

12. Att vara en gudabenådad violinist eller en uppfinningsrik entreprenör verkar på ett tydligare sätt vara en del av en människas karaktär (vilket jag kan tänka mig att belöna) än vem som är din pappa – även om vi inte har makt att påverka någon av dessa.

13. Förmågor, sådana som slitsamhet, ödmjukhet, vänlighet, generositet, konstituerar egenskaper vi anser eftersträvansvärda för en människa. Den som har dessa förmågor förtjänar beröm, även om de är ett resultat av moralisk tur.

14. Den som uppmuntrar och applåderar andra (oavsett om de förtjänar det eller ej) förtjänar själv uppmuntran och applåder. Den som är snål med sådant till andra förtjänar själv lite av samma.

15. Det innebär inte att vi inte ska applådera denna person ändå, men det blir inte med samma entusiasm som när vi applåderar den som förtjänat våra applåder.

/Dan

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply