Arenadebatten revisited

Posted on February 23, 2010
Filed Under Dagens Sherpa | Leave a Comment

Även om Ekis Ekman hade en poäng så har kritiken sedan dess urartat och frågan är vilken bäring den har, i betydelsen att den slår hårdare än ”vi tycker att ni borde syssla med sådana saker som vi sysslar med”? Ju mer jag tänker på argumenten att (i) Arena inte är ett effektivt verktyg för regeringsskifte och (ii) sysslar med för mycket queer och för lite klass – desto märkligare ter de sig. Hur kan man få för sig att angripa en tidskrift för att syssla med fel saker? Varför ska Arena syssla med något annat än de som driver Arena vill syssla med? På vilket sätt är det inte fullt legitimt att vara intresserade av även andra problemkomplex än de som vänstern generellt har intresserat sig för? Har jag missat något här, eller hur blir detta argument för något annat än att säga upp sin egen prenumeration? Hade Arena haft som uttalat mål att verka för ett regeringsskifte så hade jag förstått Suhonen, men annars ter sig argumenten närmast absurda.

Att Arena skriver i en annan tradition än de andra vänstertidskrifterna är uppenbart och i många delar både befriande och berikande. Hos Arena har, till och från, även de fått utrymme som inte haft samma position som redaktionen. Redaktörer och skribenter har även kostat på sig att inte vara tvärsäkra utan har istället kunnat se en svårlöst målkonflikt. Inga av dessa intellektuella dygder kan jag riktigt dra mig till minnes att jag funnit i vare sig Ordfront eller ETC.

Det vore förödande för den svenska idé-debatten om alla tidskrifter och tidningar, i Suhonens anda, uttalade sin absoluta lojalitet för något av de bägge politiska blocken. Att Arena skulle producera argument för vänstern och Timbro gräva fram argument för högern. Att det övergripande målet blir – inte kritisk analys, intellektuellt oberoende och djärv idéproduktion – utan istället att Partiet går och vinner nästa val.

/Dan

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply