Journalistiskt lågvatten i DN

Posted on August 23, 2010
Filed Under Dagens Sherpa | Leave a Comment

Det är förstås inte en jämförelse man ska driva för långt, men när jag läser Torbjörn Peterssons artikel ”Invånarnas ilska rubbar inte systemet” kan jag inte låta bli att undra hur något så grovhugget och närmast rasistiskt som denna artikel om bristen på korruptionskontroll i Kina tillåts slinka igenom DNs egen ’korruptionskontroll’. Petersson, en långvarig korrespondent för DN, ger uttryck för samma kombination av svepande, generaliserande ton och klent underbyggda förklaringsmodeller som en gammal folkskolelärobok från förra sekelskiftet. Hur är det egentligen tänkt att vi ska förstå Peterssons förklaring till den lokala korruptionen?

Partimedlemmar, som inte får ha någon religion och därför inte heller har någon gud de är rädda för ska straffa dem i nästa liv, utnyttjar systemet.

Jag vill inte gärna tro att det är ett utslag av ren rasism, att Petersson tänker sig att resten av infödingarna i urskogarna i öst tillber någon straffande gud som förklarar varför de inte är korrumperade. Men vilken tolkning ska man egentligen då göra? Är det ’bara’ en egen stollig teori om ateisters korruptionsvillighet i allmänhet? I vilket fall kan vi vara ganska övertygade om att Petersson besparat oss liknande teorier om han rest till någon korruptionsanklagad kommun i Sverige och konstaterat att många lokalpolitiker var ateister.

Vi hade sannolikt inte heller, om det gällt en demokrati som har problem med korruption, säg Italien, helt utan någon slags källhänvisning fått höra påståenden om hur kampen mot korruption är något som annonseras ”Titt som tätt”, men hur det genomförs ”några uppmärksammade fängslanden och sedan fortsätter allt som vanligt.”

Nästan varenda rad i artikeln har samma märkliga kombination av pregnanta beteendeförklaringar och påståenden om kinesers attityder, alltid helt utan antydan till källor. När Petersson beskriver:

Hur partifunktionärerna sitter på restaurang och dag efter dag äter på allmänhetens bekostnad. Hur de privat kör omkring i stora exklusiva tjänstebilar och bygger dyrbara kommunhus med marmorgolv.

kunde man tro att det är hans egen ögonvittnesbild som reporter som delges oss. Men nej, han inleder med: ”Invånare över hela Kina ser det med egna ögon.” Hur vet Petersson det? Vem är talaren här egentligen?

Petersson skyr heller inte politiska förklaringar:

Eftersom det inte finns någon genomskinlighet i politiska processer och eftersom det saknas fria medier, och eftersom hela landet bygger på ett enpartisystem där kommunistpartiet står över lagen, hjälper det inte vilka åtgärder Hu Jintao säger sig lansera.

Det är visserligen en rimlig hypotes att bristande genomskinlighet och saknaden av fria medier förhindrar en effektiv korruptionsbekämpning. Men dels kan man undra om det är Peterssons uppgift att stå för såna påståenden (till skillnad från någon Kina-expert eller annan källa), dels minskar ju hans trovärdighet när han blandar in tveksamheter som att ”kommunistpartiet står över lagen” (vilket ju är högst kontroversiellt och inte samma sak som att partiet är lagstiftande, något som onekligen är sant) och när han raljerande skriver ”säger sig lansera” snarare än ”lanserar”. Sådana antydningar om att ledningen egentligen inte är intresserad av att åtgärda korruption vill vi se skäl för, inte bara se som raljanta instick.

Jag säger inte att den här artikeln är representativ för Petersson. Ändå är det lite problematiskt att han, om det så bara är ett utslag av en dålig dag, lägger fram så många fördomar. Men det finns ju en större fråga här också, frågan om den redaktionella miljö som inte granskar bidragen tillräckligt för att stoppa såna lågvattenmärken. När man talar om tidningarnas död antar jag att det är sånt här man är rädd för, att bloggliknande hopkok ska vara allt läsaren får tillgång till när hon inte är beredd att betala för vad det kostar att hålla sig med en journalistkår. Ibland undrar jag i vilken utsträckning vi redan är där.

//Niklas

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply