Hemundervisning otillåten i Sverige

Posted on October 2, 2010
Filed Under Dagens Sherpa | 7 Comments

I Sverige råder skolplikt i meningen att alla barn måste utbildas i en skola som godkänts som sådan av staten. Tidigare har ett visst utrymme funnits för att utbilda barn genom s.k. “hemundervisning”, dvs. att vårdnadshavarna ombesörjer utbildningen på annat vis. Efter en utredning och förslag från utbildningsdepartementet kommer den redan begränsade möjligheten till hemundervisning att ytterligare begränsas i Sverige från och med nästa år. Detta motiveras med barns rätt till “likvärdig utbildning”. Man antar således att alla de olika skolor som finns i Sverige erbjuder likvärdig utbildning men att det däremot inte går att kontrollera att vårdnadshavare själva gör det.

Det finns förstås rättviseskäl för denna starka svenska skolplikt, men det går inte att komma ifrån att det handlar om en enorm statlig begränsning i hur människor tillåts leva sina liv. Intressant nog skärps nu denna begränsning av en borgerlig regering.

Bland de stora filosofierna finns en av historiens mest intressanta exempel på hemundervisning. John Stuart Mill, ibland kallad “liberalismens fader”, undervisades av sin far James Mill. Den unge Mill började mycket tidigt med språk och litteraturstudier, behärskade tidigt grekiska och latin, fortsatte med historia och matematik, fysik, kemi och, från 13 års ålder, nationalekonomi. När han efter en  mycket skyddad uppväxt skulle konfronteras med jämnåriga förberedde hans var honom för att mildra chocken över dessas relativa okunskap.

Mills utbildning var sannerligen inte likvärdig hans jämnårigas, den var klart överlägsen (till den grad att man kan ifrågasätta om det inte var hänsynslöst att driva ett barn att studera så hårt). Möjligen är det just detta man vill undvika genom att hindra hemundervisning, för forskning visar att hemundervisade barn i andra länder (vanligt bland annat i USA med ca 2 miljoner barn i hemundervisning) visar att dessa generellt sett presterar bättre än skolundervisade barn. En vanlig och rimlig hypotes är att det beror på att tryggheten i lärosituationen underlättar inlärning. Det är dock svårt att veta hur utbildningsdepartementet resonerat, utredning presenterar inga argument utöver detta med likvärdigheten.

/Kalle (som själv kan tänka sig att hemundervisa sin son och har svårt att tro att det skulle göra honom mindre välutbildad än sina jämnåriga)

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

7 Responses to “Hemundervisning otillåten i Sverige”

 1. Mischa on October 2nd, 2010 1:38 pm

  “utredning presenterar inga argument utöver detta med likvärdigheten”
  – Kan likvärdig betyda samma? Nej, självklart inte. Men det är resultatet av nya lagen. Vi sällar oss till endast Tyskland, med sin lag från 1932… och som FNs Special Rapporteur gett dem en reprimand för – att bl.a. förbjuda hemundervisning.

  Informera dig gärna mer på Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige – http://www.rohus.nu

 2. Nicklas on October 2nd, 2010 2:38 pm

  Tycker det är lite synd att det fokuseras så mycket på just “utbildning” när det gäller våra barn. Jag hemundervisar själv mina barn, just nu en pojke i årskurs 4 och en pojke i årskurs 1. Jag har inte en tanke på att de ska skolas till någon sorts “elitstudenter”.
  Jag vill bara att de i lugn och ro ska få växa i den takt som passar dem, tillsammans med oss föräldrar. När det ev blir dags för dem att utbilda sig till något yrke, så finns det gott om vägar att välja även utan grundskole/gymnasiebetyg. För mig får de lika gärna bli städare som kirurger, så länge de trivs med sig själva och det liv de väljer att leva. För att kunna fortsätta med det sätt jag och min familj vill leva, så kommer vi nästa höst att bli exilsvenskar i Skottland. Flera familjer har redan flyttat och fler kommer att följa efter oss. Jag tycker att det är mycket tråkigt att vi svenska föräldrar så gravt omyndigförklaras av staten. Hoppas att det kan ske en förändring snart. Vi jobbar på det så gott vi kan i organisationen Rohus: http://www.rohus.nu. Titta gärna in där och läs mer i ämnet hemundervisning.
  Allt gott!
  /Nicklas Lantz.
  Rörmokare, musiker, skåpespelare och 4-barnsfar.

 3. Olle Jansson on October 3rd, 2010 7:38 pm

  Skall det kanske påpekas att JSM fick ett nervöst sammanbrott i runt tjugoårsåldern som han i sin självbiografi menade berodde på allt för intensiva studier.

  Måhända inte ett argument mot hemundervisning dock. Du får helt enkelt ta det lite lugnare, Kalle. Ingen grekiska innan femårsåldern.

 4. Anouk on October 5th, 2010 10:44 pm

  Hemundervisning är ett tilltalande alternativ när man som familj redan valt att engagera sig och vara med barnet de första âren i stället för att skicka det till dagis. Det blir den naturliga följden.

  Varför är det sâ lockande?
  Ja, kanske för att det känns betydelsefullt att tillbringa mycket av den vakna (och kreativa) tiden med barnen. För att stressen inte mâste ta över vâr vardag. För att friheten att styra över vâra liv ger mening. För att man har det bra tillsammans med de man älskar mest. För att det är hälsosamt! Listan kan göras lâng.
  Hur det än blir med den nya skollagen tror jag att det ändâ kommer att bli bra för hemundervisande familjer. Den kraft och kunskap som dessa besitter kommer att göra storverk.

 5. Karin Vidén on October 30th, 2010 8:48 pm

  Jag har hemundervisat sju barn under totalt 20 års tid, men inte blev det några supersnillen av dem: dock fullt normalbegåvade som tillsammans med andra fungerar socialt och engagerat. Hemundervisning är värd att kämpa för!

 6. Gabriel Lönnström on May 4th, 2011 11:34 am

  Hej!

  Vi är två studenter på Södertörns högskola som skriver ett projektarbete om hemundervisning. Syftet är att undersöka om det finns skillnader mellan hemundervisning och traditionell skolundervisning i Sverige.

  Vi undrar om ni har någon information eller någon lista över personer som hemundervisas i Stockholms kommun? Vi vet redan att den nya lagen har gjort att fler har fått avslag på senare tid, men vi undrar om ni har någon kontaktinformation till de som har fått hemundervisning under dem senaste tio åren eller tidigare.

  Tack i förhand,

  MVH

  Gabriel Lönnström
  Rabia Genc

 7. Kalle on May 4th, 2011 11:56 am

  Gabriel,

  Intressant projekt. Kolla med riksorganisationen för hemundervisning i Sverige:

  http://www.rohus.nu/

Leave a Reply