Piraträttegång: surrealistisk eller naturalistisk?

Posted on November 22, 2010
Filed Under Dagens Sherpa | 6 Comments

Hemsidans mystiska lockrop “Piraträttegång – efter 400 år” var förstås vilseledande: det var inget månghundraårigt fall som kommit upp i rätten. Men det var likväl en tänkvärd notis om en tysk rättegång på somatiska pirater där – menar den tyska piratforskaren (!) Anja Shortland – en fällande dom är rena vinstlotten. “Att få tre, fem eller till och med sju år i ett europeiskt eller amerikanskt fängelse, följt av politisk asyl — som ung somalisk man kan du knappast röna en större framgång”, menar hon.

Den bilden verkar konfirmeras av piraternas försvarsadvokat.

Försvaret går dels ut på att flera av de tio åtalade är mycket unga, dels på att hänsyn måste tas till att livet i det kaotiska Somalia är i det närmaste outhärdligt.

– Man kan i stort sett inte leva där, det spelar sannerligen in i denna rättegång, säger försvarsadvokaten Gabriele Heinecke enligt Reuters.

Det är onekligen en intressant tanke att när vi släpper in omvärlden i vårt interna rättsystem kan vardagen i ett land både anföras som förmildrande omständighet och grunda en asylrätt. Det säger sannerligen något om hur våra dubbla standarder normalt fungerar, och förklarar ju med tydlighet varför stormakterna håller sig med sina Guantánamos: håll fienden utanför vårt lands gränser, för guds skull, annars måste vi ge honom våra rättigheter!

//Niklas

(Dessutom hade notisen rena Röde Orm-ingredienserna, med detta avslut:

“Enligt sägnen bad [den kände 1400-talspiraten] Störtebeker om nåd för så många av sina mannar han kunde springa förbi efter att ha blivit halshuggen. Den huvudlöse piraten ska ha hunnit förbi elva man innan han kollapsade. Men samtliga i piratmanskapet, ungefär 70 man, avrättades sedan ändå.”

Taskig utdelning på den heroiska insatsen. Tack Henrik Samuelsson på TT!)

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

6 Responses to “Piraträttegång: surrealistisk eller naturalistisk?”

 1. Mattias on November 22nd, 2010 5:36 pm

  Helt sjukt att vi ger våldsmän politisk asyl i våra länder, skicka tillbaka dem till Somalia och låt dem avtjäna sina straff där! Jag vill INTE bo granne med fler våldtäktsmän och krigsförbrytare. Sverige har blivit tillräckligt våldsamt som det är, ingen mer mångkultur tack!

 2. R on November 22nd, 2010 8:28 pm
 3. Niklas on November 22nd, 2010 8:43 pm

  Jag tror snarare att vi bör ta detta som ett tecken på att isolering bakom våra landgränser – eller fenomen som Gated Communities – inte är en bra strategi för en bättre värld. Och jag tror inte heller den blir säkrare av det, eftersom det ju blir tydligt att en bidragande orsak till piratverksamheten är just de hemska omständigheterna som dessa människor lever under. Slutsatsen vi bör dra av att det vi ser som straff för dessa pirater tycks te sig som en trygg tillvaro med hopp om en framtid är inte att man bör göra processen kort med dem och spika upp dem på väggarna så de lär sig, eller något lika dumt. Olyckliga omständigheter ursäktar sällan brott, men det förklarar dem ofta. Vad har vi för ursäkt för bristande empati?

 4. yusuf ahmed on November 23rd, 2010 5:07 am

  sverje är rik land sverje skal dela med sverje behovar invandrin sverje skal bil Islam

 5. Niklas on November 23rd, 2010 9:10 am

  Jag hoppas mera på att Sverige ska bli än mer sekulariserat, men i övrigt håller jag med dig Yusuf.

 6. A.B. on December 17th, 2010 2:54 pm

  “Somatiska pirater” var en av årets roligare formuleringar (Freudiansk felskrivning?). Vilka andra sorter finns? Viscerala pirater? Psykiska pirater? Vänligen upplys mig.

Leave a Reply