Fru Gårman och människobilden

Posted on February 22, 2012
Filed Under Dagens Sherpa, Genus | Leave a Comment

DN återberättar idag tidningen 18 minuters rapport om att Uppsala kommun satt upp fel Fru Gårman-skyltar. Det är en version som enligt Expressen en gatuchef i Hässleholm föreslagt men som ansågs alltför yppig och kortkjolad.

I bloggosfären tycks vissa vara positiva till könsblandade skyltar och många tycka att det är fånigt och slöseri med offentliga medel. Teknikens värld rapporterade tidigt att den senare inställningen är vanlig.

Många tycker att kvoteringsivern här gått för långt. Det kan man ju tycka för att man är skeptisk till kvotering och andra strategier för att könsbalansera i allmänhet. Men man kan också tycka att kvoteringsivern i det här fallet är missriktad, även om man är en förspråkare i allmänhet. Nu gäller det ju skyltar och inte personer. Det är en intressant fråga. Visst kan det tyckas fånigt med vägskyltarna, och olyckligt eftersom poängen med den pedagogiska ordvitsen “här går man” går förlorad, men man kan ju lyfta frågan till att handla om bilden av människan i vårt allmänna medvetande – den rent fysiska bilden alltså, som på vägskyltarna, men också på andra platser i trafiken, i IKEAs monteringsinstruktioner osv.

Är det viktigt att bilden av människan i olika publika sammanhang varieras så att den tidigare dominerande mannen varvas med en typbild av en kvinna? Är det ens bra? Finns det kanske några sammanhang där bilden av människan representeras av en kvinna som också borde kvoteras?

Ett ganska uppenbart problem är att när bilden av människan ska berikas med en kvinnlig variant så måste hon ges ett specifikt utseende (jag antar att vi inte kan hundratals olika här går en-skyltar). Vilket utseende det än blir – mer eller mindre yppigt – så förmedlas därigenom tanken att så ser en typisk kvinna ut. Inte nog med det, eftersom den nya varianten representerar Kvinnan så stärks intrycket av att den gamla varianten representerar Mannen. De kvinnor som händelsevis kunde se sig själva i Herr Gårman och liknande figurer kanske får svårare att göra det när det finns en Fru Gårman (eller Fru Gårkvinna som vissa föredrar) som skapats för att representera dem. Exempelvis har Fru Gårman kjol – innebär det att kvinnor utan kjol är lite fel ute?

En alternativt sätt att könsneutralisera bilden av människan vore att skapa en mer könsneutral bild – en Gårperson, eller Här Går En. Kanske är det lite oklart om hen har byxor eller kjol, exempelvis, kanske är kroppsbyggnaden androgyn. Det blir ändå en specifik bild av människan som markerar att de som ser annorlunda ut avviker från normen, men man slipper i alla fall uppdelningen i två kön med stereotypa utseenden.

/Kalle

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply