Att leva i ett spel – salong imorgon!

Posted on March 27, 2012
Filed Under Salonger, Spel | Leave a Comment

Imorgon kväll på Medborgarplatsens bibliotek håller Jonas Clausen Mork och John Cantwell filosofisk salong om spel och verklighet. Alla välkomna (som vanligt utan kostnad) att delta! Jonas och John introducerar och leder samtal. Här kommer några tankar från Jonas apropå kvällens tema – håll till godo! /admin

 

Att leva i ett spel

Jag vågar knappt kolla.

/played

Om jag skriver in det i chatten får jag upp hur många dagar, timmar och minuter jag har tillbringat uppkopplad till en server i Storbritannien. Eller står den kanske i USA nu? På servern har ett program exekverats, en virtuell värld i vilken jag har levt delar av mitt liv de senaste åren. Och det är bara det här spelet. Det fanns ett före det. Och ett före det. Och ett före det. Alla har de slukat sin beskärda del av min tid. MMORPG, massively multiplayer role-playing game. Så kallas de. Primitiva (successivt mindre så) försök att skapa fiktiva, interaktiva världar.

I den senaste av dessa konstruerade världar har jag sprungit över ängar. Simmat genom träsk. Slagits. Jagat. Odlat blommor. Löst gåtor. Rökt pipa. Hjälpt andra och blivit hjälpt. Fått vänner. Eller något som känns som vänner i alla fall. För det är just det. Det här är ju inte ”på riktigt”. Så är de vänner i spelets värld eller är de vänner i den här världen? Och är det verkligen klokt att lägga tid, mycket tid, på en fiktion? Om det inte är det – och här vet jag vad min fru tycker – vad är egentligen problemet? Eller problemen?

För min del kanske problemet – vilket det nu är – inte är så allvarligt. Jag har trots denna sekvens av ”andra liv” lyckats skaffa en familj, en utbildning och ett jobb. Jag har lyckats behålla min hälsa. Saker som förefaller viktiga IRL, ”in real life”. Och jag gillar IRL. Men så finns de som jag har träffat på under åren, de som alltid är där. IG. ”In game”. Personer som jag, genom diskussioner, kommit att förstå på många sätt föredrar den andra världen framför denna. Vars liv bortaför skärmen inte kan erbjuda det de får vid den. De kanaliserar, kort sagt, större delen av sina liv och tankar genom ett spel, och det under flera års tid.

Det verkar finnas flera sätt att närma sig allt detta. Ett är att hålla sig ganska jordnära. Vi tänker på hur vår värld ter sig nu. Vi tänker på spel som de är nu. Vi tänker på vad ett bra liv kan vara och hur de tankarna kan tillämpas på frågan om att fördela sin tid mellan IRL och IG. Att spela blir kanske som vad som helst – att spela fotboll, jobba, kolla på TV eller driva på stan. Om vi vill komma djupare in i frågan, hitta något intressant, tror jag ändå att vi måste plocka bort detaljer och se bortom nuet. Det kan komma en tid då spel, eller skapade världar, är betydligt mindre begränsade än idag. Där frågan om vad verkligheten har att erbjuda individen kommer att ställas på sin spets. Vi kanske får större anledning än någonsin tidigare i vår historia att fråga oss vad det är som är så viktigt med den faktiska världen och att vår tro och våra intentioner handlar om den. Och varför ska vi välja sanning över njutning, om det kommer till det?

Så vad stod det? 1 månad, 3 veckor, 5 dagar, 21 timmar, 31 minuter och 19 sekunder.

/Jonas

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply