Inför Rättvisa för Barn

Posted on October 27, 2014
Filed Under Dagens Sherpa, Salonger | Leave a Comment

Ofta när vi tänker om rättvisa, så verkar vi tänka på relationer mellan vuxna, men vad innebär rättvisa för barn? Det är ämnet för vår filosofisalong på Stockholms Stadsbibliotek, torsdag 6/11, mellan 18:00-19:30. Det finns många sätt att ta sig an en sådan fråga, så här kommer ett av många exempel. I förra veckan råkade jag läsa en text från Washington Posts Wonk Blog, som visade att barn i USA som växer upp under fattiga omständigheter och gör alla kloka val kan se fram emot ungefär lika stor livsinkomst som barn som växer upp under rika omständighet och hoppar av high school.

.

Om detta kan man ställa ett antal frågor. Vad innebär det att ge barn en bra start i livet? Vad innebär egentligen lika möjligheter? Under sådan omständigheter, vad är en rättvis skola? Men, här skulle jag vilja peka på en fråga som man kanske inte lägger märke till om man inte råkar, som jag, vara specialintresserad av den: Hur ska vi göra när barns och vuxnas rättigheter krockar?

Det kan vara så att föräldrar har en rättighet att göra allt det kan för sina barn. Men, det tycks också som att denna rättighet är en starkt bidragande orsak till att barn till fattiga föräldrar troligen också kommer att växa upp till fattigdom. Rika föräldrar kan investera i sina barn, medan de med få tillgångar inte kan det. Det verkar alltså finnas en konflikt mellan vissa föräldrars rättighet att investera i sina barns framtid, och andra barns framtidsutsikter. Hur ska man lösa en sådan konflikt? Det verkar egentligen finnas två problematiska alternativ. Endera får vi ge upp idén att föräldrar har rätt att gynna sina barn, eller så får vi säga vi får moralen kräver att vi leva med situationer som den i grafen ovan. Men det måste väl finnas fler alternativ? Det är bland annat detta vi ska diskutera på Stadsbiblioteket den sjätte november.

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply