Uppfostran – Salong Tisdag 8/12, kl. 18.00-19.30

Posted on December 4, 2015
Filed Under Dagens Sherpa | Leave a Comment

Den 8 december är det dags för en ny salong på Stockholms Stadsbibliotek. Vi kommer att gästas av Dan Munter. Här är några av hans tankar om föräldraskap inför salongen.

“Barnuppfostran slutar aldrig att generera infekterade diskussioner. De flesta kommer nog ihåg debatter om hämtningstider, curlande barn, framåtvända barnvagnar, mobilzombiföräldrar och skärmtid.

Åtminstone jag tycker att det är svårt att hitta balansen mellan att ställa krav och ge frihet; mellan kortsiktiga vinster och långsiktiga mål; mellan att inte kräva lydnad och disciplin men att ändå bli åtlydd och ha tillräcklig kontroll. Det finnas värden som står i konflikt med varandra och där för mycket av något värdefullt kan bli negativt.

Jag har därför ställt upp tio tumregler för att förebygga mycket av det jag tycker mig se: ängsliga föräldrar som inte vågar ta konflikter; stressade föräldrar som ryter istället för att argumentera; ouppmärksamma föräldrar utan koll; överbeskyddande föräldrar som hindrar barnen att utforska; curlande föräldrar som inte vågar ställa krav. Bland dessa föräldrar återfinner jag tyvärr jag själv och texten är kanske främst ett försök att reda ut vilken typ av förälder jag vill vara och vilka krav mina barn bör ställa på mig.

Kort sagt, det är skitsvårt att vara en riktigt bra förälder och jag tror att vi borde diskutera dessa frågor och avvägningar oftare. Resultatet av att använda dessa tumregler är i bästa fall fria, trygga och mer ansvarstagande individer och jag hoppas att jag själv kan bli en bättre förälder genom att följa dessa regler lite oftare.”

/Lars

Comments

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/1/b/filosofigruppen.se/httpd.www/sherpa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply