Filosofiska salonger

 

Stockholms stadsbibliotek

Vi bjuder in till filosofiska salonger på Stockholms stadsbibliotek! Under salongerna introducerar vi ämnet och för sedan tillsammans med er utforskande och reflekterande samtal. Nytt för i år är att vi alternerar salongerna mellan Programhörnan och Kista bibliotek:

Tid: 18.00

Plats

Jämna månader: Programhörnan, Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73, Stockholm

Udda månader: Kista bibliotek, Kista Galleria.

 

Vårens schema

Närhetsprincipen 2 feb  Niklas & Yonnas
Är det rimligt att vi reagerar så starkt när människor dör av terrordåd i Paris eller New York, när många dör i liknande dåd i andra delar av världen varje dag? Är det okej att fira VM-brons samtidigt som folkmord begås i Rwanda? Vad säger det om människors lika värde?

Öppna gränser 8 mars Sara & William
Just nu pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Många flyr ifrån krigshärjade länder. Detta reser många frågor om medmänsklighet och om etik och människosyn. Har vi en moralisk skyldighet att hjälpa dessa människor? Hur ska ansvaret fördelas? Vem bär egentligen ansvaret för människor som flyr när länder misslyckas med att skydda sina medborgares rättigheter? Har stater överhuvudtaget rätten att vägra skydd åt människor på flykt eller att sätta upp gränskontroller? I denna salong kommer vi att diskutera dessa och andra frågor om migration och om öppenhet.

Individualismen 5 april Lars & John
Svenskarna är världens mest individualistiska folk, men vad innebär individualismen? Svaret på frågan spelar roll för politiken (om bara individer har intressen, kan inte nationer ha det), vetenskapen (om bara individer finns, kan inte strukturer finnas), och personliga val (om jag bör jag vara individualistisk, bör jag inte inordna mig i gruppen).

Girighet 3 maj Jan & Kian
Vad är girighet? Och vad är egentligen dåligt med den? Få egenskaper skapar sådan slitstark motivation som girighet. Hur bör man förstår girigheten och är det något som vi behöver acceptera som normalt i samhället? Kom och filosofera med oss!

Vårens schema i tjusig pdf-form

Arkiv tidigare salonger

Sherpa inledde sina salonger på Stadsbiblioteket i december 2008. Här finns kort information om tidigare säsonger:

December 2008 och våren 2009

Hösten 2009

Våren 2010

Hösten 2010

Våren 2011

Hösten 2011

Våren 2012

Hösten 2012

Våren 2013

Hösten 2013

Våren 2014

Hösten 2014

Våren 2015.

Hösten 2015.